lördag 29 maj 2010

Justdetja...

Så var det hela grejen med sophämtningssystemet i Japan. Alltså jag vet inte ens om jag vill försöka förklara det, för just nu är jag inte helt nöjd med det. Aja, jag försöker ändå:

Här gör man sitt bästa för att få den sjukt stora befolkningen att källsortera och göra det så smidigt för sophämtarna som möjligt. Därför får man inte slänga vadsomhelst närsomhelst. Alla måste i sina hem sortera i följande kategorier:

- Papper, kartong
- Burkar, PET-flaskor
- Återvinningsbar plast
- Brännbart avfall (absolut förbjudet att slänga återvinningsbar plast som brännbart!!!)
- Icke-brännbart avfall

Jag antar att någon har sett denna symbolen på diverse förpackningar någongång? Märkningen finns även på massvis av produkter utanför Japan (även på svenska produkter), och jag har äntligen funderat ut vad den betyder. Bokstäverna läses som "Pura" och är en förkortning på "Purasutikku" som är en japansk fonetisk tolkning av engelskans "Plastic". Märkningen betyder alltså återvinningsbar plast som INTE får kastas bland det brännbara.

Varje sopkategori har sin skilda hämtdag, och hos mig måste man gå ut med soporna efter åtta på kvällen dagen innan hämtning eller innan åtta på morgonen själva hämtdagen. Igår glömde jag såklart gå ut med mina brännbara sopor så jag måste försöka ignorera en fet sopsäck i min hall tills nästa hämtning. Men varför ställer jag inte bara ut skiten på balkongen? Enkelt svar: kackerlackor. Feta bruna kackerlackor.

Det är egentligen lustigt att de som är bäst på att källsortera (jösses, till och med pro-gamers och bakfulla studenter källsorterar) också är de som tycker mest om att packetera saker. Jag kan ta tuggummi som exempel: ett ytteromslag, och ett litet omslag för varje liten bit tuggummi. Eller vad sägs om småkakor? Ett ytteromslag, en plastbricka som håller kakorna separerade från varandra och ett litet omslag för varje liten kakbit. Det är nästan så jag borde köpa en påse chips enbart för att se hur det ser ut inuti en sådan.

Wrapping-love


Nej nu måste jag sätta igång och storstäda inför en matfest som kommer äga rum i min lilla lägenhet ikväll. Om allt går som det ska kommer det finnas amerikansk, koreansk, kinesisk, japansk och svensk mat på bordet. Håll utkik efter ett bakfylleinlägg imorgon!

Och om någon hör ett avlägset skrik så är det min reaktion om gästerna har med sig maten i engångsförpackningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar